abur

  • 31cazan — CAZÁN, cazane, s.n. 1. Vas mare de metal, de formă cilindrică sau tronconică, deschis, care serveşte, în gospodărie sau în tehnică, la încălzit sau la fiert. 2. Rezervor metalic în care se poate introduce apă pentru a fi încălzită (şi… …

    Dicționar Român

  • 32cilindree — CILINDRÉE s.f. 1. Volumul cilindrului unei maşini de forţă cu piston, cuprins între cele două poziţii opuse ale pistonului. 2. Cantitate de gaze introdusă în cilindrul unui motor cu ardere internă în timpul cursei de admisiune. – Din fr.… …

    Dicționar Român

  • 33căldare — CĂLDÁRE, căldări, s.f. I. Vas mare tronconic sau cilindric, prevăzut cu o toartă la partea superioară, folosit pentru păstrarea şi transportul materialelor lichide, pulverulente sau granuloase; găleată. ♢ Căldare de abur = instalaţie (la… …

    Dicționar Român

  • 34decapode — DECAPÓDE s.n.pl. (zool.) 1. Ordin de crustacee superioare cu cinci perechi de picioare; (la sg.) animal din acest ordin. 2. Ordin de cefalopode care au zece tentacule şi un rudiment de cochilie; (la sg.) animal din acest ordin. // s.n. Locomotivă …

    Dicționar Român

  • 35degazor — DEGAZÓR, degazoare, s.n. Aparat folosit pentru eliminarea gazelor din apa de alimentare a cazanelor de abur, a reţelelor termice. – Din fr. dégazeur. Trimis de dante, 14.07.2004. Sursa: DEX 98  degazór s. n., pl. degazoáre Trimis de siveco,… …

    Dicționar Român

  • 36dezincrusta — DEZINCRUSTÁ, dezincrustéz, vb. I. tranz. A curăţa de depunerile de piatră o căldare de aburi, o instalaţie termică etc. – Din fr. désincruster. Trimis de LauraGellner, 17.07.2004. Sursa: DEX 98  dezincrustá vb. (sil. mf. dez ), ind. prez. 1 sg.… …

    Dicționar Român

  • 37emisiune — EMISIÚNE, emisiuni, s.f. 1. Punere în circulaţie de către stat sau de către o instituţie, o societate autorizată etc. a hârtiilor de valoare, a bancnotelor, a acţiunilor etc.; emitere. ♦ Punere în circulaţie a unei noi serii de mărci poştale sau… …

    Dicționar Român

  • 38injector — INJECTÓR, injectoare, s.n. 1. Aparat care serveşte la injectarea combustibilului lichid sau pulverulent în camera de ardere a unui motor cu ardere internă sau care, la instalaţiile cu focar, serveşte la amestecarea combustibilului cu aerul… …

    Dicționar Român

  • 39parafum — PARAFÚM, parafumuri, s.n. (înv.) Dispozitiv ataşat la podurile metalice care traversează liniile de cale ferată pentru a le proteja de eroziunea gazelor degajate de locomotivele cu aburi. – Para2 + fum (după fr. pare fumée). Trimis de valeriu, 03 …

    Dicționar Român

  • 40pară — PÁRĂ1 s.f. Flacără, văpaie; p. ext. căldură dogoritoare, dogoare. ♢ loc. adj. De pară = roşu aprins (ca flacăra); arzător, dogoritor. ♢ expr. A trece (sau a sări) prin foc şi pară = a înfrunta orice primejdie, a face tot posibilul pentru… …

    Dicționar Român