réferi

  • 101adreferendum — AD REFERÉNDUM loc. adj. (despre acte, tratate) cu condiţia de a se obţine aprobarea superioară. (< lat. ad referendum, pentru a referi) Trimis de raduborza, 28.09.2007. Sursa: MDN …

    Dicționar Român

  • 102neutral — NEUTRÁL, Ă, neutrali, e, adj. 1. (Rar) Neutru (1). 2. (Despre sensul cuvintelor) Care este indiferent faţă de genul (feminin sau masculin) indicat de forma cuvântului; care se poate referi la obiecte de orice gen. 3. (chim.; rar) Neutru (4). [pr …

    Dicționar Român

  • 103neutru — NEÚTRU, Ă, neutri, e, adj. 1. (Despre state, popoare etc.) Care este în stare de neutralitate, care nu face parte din beligeranţi sau dintre părţile adverse; neutral (1). ♢ Zonă neutră sau teritoriu neutru = teritoriu situat între graniţele a… …

    Dicționar Român

  • 104oferi — OFERÍ, ofér, vb. IV. tranz. 1. A propune cuiva (în semn de atenţie, de bunăvoinţă etc.) să primească un lucru necerut; a da în dar, a pune la dispoziţie. ♦ Refl A se declara dispus să facă un serviciu, a se pune la dispoziţia cuiva. 2. A propune… …

    Dicționar Român

  • 105provoca — PROVOCÁ, provóc, vb. I. tranz. 1. A aţâţa, a întărâta, a incita pe cineva (sfidându l); spec. (jur.) a aduce pe cineva (prin acte de violenţă, lezarea demnităţii sau alte fapte ilicite) într o stare de surescitare favorabilă comiterii unei… …

    Dicționar Român

  • 106provocălui — PROVOCĂLUÍ vb. v. raporta, referi. Trimis de siveco, 13.09.2007. Sursa: Sinonime …

    Dicționar Român

  • 107referee — s.m. (Anglicism; liv.) Arbitru. [pron. referi. / < engl. referee]. Trimis de LauraGellner, 18.08.2005. Sursa: DN …

    Dicționar Român

  • 108referendum — REFERÉNDUM, referendumuri, s.n. Consultare directă a cetăţenilor, chemaţi să se pronunţe, prin vot, asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general. – Din lat. [ad] referendum, fr.… …

    Dicționar Român

  • 109referinţă — REFERÍNŢĂ, referinţe, s.f. l. Informaţie pe care o dă cineva cu privire la situaţia unei persoane. ♦ p. gener. Informaţie, lămurire, explicaţie. 2. Faptul de a raporta un lucru la altul sau o chestiune la alta. ♦ Sistem de referinţă = a) (geom.)… …

    Dicționar Român

  • 110relata — RELATÁ, relatez, vb. I. tranz. A povesti ceva amănunţit, detaliat; a expune, a istorisi. – v. relata. Trimis de dante, 13.09.2007. Sursa: DEX 98  RELATÁ vb. 1. v. povesti. 2. v. afirma. 3. a raporta, a referi. (A relata despre cele întâmplate.)… …

    Dicționar Român